Koploper en pionier zijn en blijven op het gebied van duurzaamheid, Interview - Food Inspiration Magazine

Categorie: Duurzaamheid

Stijn Baan: “We gaan 125% van onze CO2-uitstoot neutraliseren” - Koppert Cress wil koploper en pionier zijn en blijven op het gebied van duurzaamheid

Vroeger teelde je als boer of tuinder je eigen gewassen, die je vervolgens zelf in het dorp stond uit te venten. Nu zitten er veel meer schakels tussen producent en eindgebruiker. Baan: “De tuinbouw is zo efficiënt geworden, doordat ze zich lange tijd niet druk hoefden te maken over de gebruiker. Het was een kwestie van produceren, leveren aan de veiling en daarna was het klaar. Daarmee hebben boeren en tuinders veel macht uit handen gegeven.”

"Met alleen vrijblijvende klimaatambities van bedrijven gaan we het niet redden"

“Wij hebben als Koppert Cress gekozen voor een andere marktbenadering, waardoor we veel meer interactie hebben met onze afnemers. Allereerst omdat we kiezen voor de b2b-foodservicemarkt en ten tweede omdat wij een merk hebben opgebouwd. Wij leveren niet rechtstreeks. Het unieke aan onze leveringsketen is dat wij produceren voor zo’n 80 klanten. Dat zijn alle grote agf-handelaren in Nederland. Zij zetten onze producten af bij horecagroothandels en uiteindelijk komen die bij de chef in het restaurant terecht. Via die handelaren leveren we aan de Nederlandse markt, maar ook internationaal. Wat vanochtend is geoogst, is vanmiddag onderweg naar Groningen, Italië of Dubai. Wij zijn een van de weinige tuinbouwbedrijven die een herkenbaar merk in de markt hebben gezet met een focus op kwaliteit en toegevoegde waarde. Daardoor zijn wij in staat om een gezonde marge te draaien. En dat in een sector waar waardecreatie de grootste uitdaging is.”

Klimaatpositief in 2025

Bij Koppert Cress is duurzaamheid al jaren een centraal thema. Baan: “In 2023 bedroeg onze carbon footprint ruim 23.000 ton CO2eq (Scope 1, 2 en 3). We hebben de commitment uitgesproken om per eind 2025 klimaatpositief te zijn. Dat betekent dat we vanaf dat moment 125% van onze emissies neutraliseren, ofwel: onze CO₂ vastleggen in de grond ter compensatie van de uitstoot. Het loont voor ons om zoveel mogelijk van onze CO2-uitstoot te reduceren, want neutraliseren kost geld. Dus zetten we vol in op het verder verduurzamen van onze verpakkingen en het terugdringen van ons energieverbruik.”

Er is geen overheidsinstantie die oplegt dat bedrijven klimaatpositief moeten worden, maar Baan heeft haast. “Met alleen vrijblijvende klimaatambities van bedrijven voor 2030 en 2040 gaan we het niet redden. Daarom hebben we ook het innovatiebedrijf Division Q opgericht, om onze eigen duurzaamheidsambities en die van de sector te versnellen.” 

Emissiestappen en -doelen Koppert Cress

  • Sinds 2011 gebruikt Koppert Cress warmte- en koudeopslag op haar hoofdlocatie.
  • Gemiddeld wordt hier jaarlijks circa 400.000 m³ gas bespaard; wat gelijkstaat aan het jaarverbruik van 359 huishoudens en 710 ton CO2-emissie.
  • Koppert Cress koopt al haar elektriciteit in van gegarandeerd groene bronnen.
  • In 2025 wordt Koppert Cress aangesloten op geothermie. Dit reduceert het jaarlijkse gasverbruik jaarlijks met 2.500.000 m³ gas; het equivalent van bijna 2.400 huishoudens.
  • In de loop van 2025 stapt Koppert Cress geheel over op hemelwater. Dit bespaart een jaarlijkse hoeveelheid van ruim 58.000 m³ leidingwater. Dit staat gelijk aan het verbruik van ruim 830 huishoudens.
  • Per 1 januari 2026 zullen de Scope 1 en 2-emissies van Koppert Cress 0 zijn. Hierin is de ambitie verwerkt geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken. 
  • Per 1 januari 2026 zijn de Scope 3-emissies van Koppert Cress met 45% gereduceerd ten opzichte van 2022.
  • Per 1 januari 2036 zijn de Scope 3-emissies van KC met 90% gereduceerd ten opzichte van 2022.
  • Per 1 januari 2026 worden alle resterende CO2-emissies van het betreffende jaar geneu­traliseerd (125%) door de aankoop van Carbon Offsets. Daardoor legt Koppert Cress meer CO₂ vast dan het uitstoot, waardoor het bedrijf zich klimaatpositief mag noemen. Er worden bij voorkeur Carbon Offsets gekocht in projecten waar een inhoudelijke connectie is; die letterlijk of figuurlijk ‘in de buurt’ van de bedrijfsactiviteiten zitten. Denk aan koolstofbinding in zadenteelt of groene waterstofprojecten. 

Let’s change the way we look at food

Gezondheid is voor Koppert Cress een belangrijk thema. Er zijn inmiddels veel wetenschappelijke studies gepubliceerd waarin het gezondheidseffect van meer groenten eten is bewezen. Ook van een kleine dagelijkse hoeveelheid cressen is aantoonbaar bewezen dat het gezond is. “Toch vermarkten we onze cressen niet nadrukkelijk als ‘gezond’. Voor onze afnemers is het ook minder relevant: gasten gaan niet uit eten om gezond te worden.”

"Ons verhaal is groter dan onze cressen"

“Wij zijn ambassadeurs voor planten. Onze missie is: ‘Let's change the way we look at food’. Als wij chefs over de vloer krijgen of op beurzen proeverijen organiseren, dan kunnen wij foodprofessionals echt iets nieuws bijbrengen over voeding. Als je een cressperience hebt meegemaakt, waarbij je 20 verschillende planten proeft en op dat gekke gele bloemetje (sechuan-bloemknopje) hebt gekauwd, dan vergeet je dat nooit meer. Na zo'n proeverij kijk je blijvend anders naar het culinaire potentieel van planten. Dat is de eerste stap in gedragsverandering.”

“Maar ons verhaal is groter dan onze cressen. Wij dagen chefs uit om meer met planten te koken. Dat zijn ze vaak niet gewend. Iedere chef kan een stuk wagyu bereiden, maar voor een mooi groentegerecht is creativiteit nodig. Door meer focus op groenten, cressen en eetbare bloemen, vergroot je als chef het arsenaal aan ingrediënten dat je tot je beschikking hebt.”

BRON: Food Inspiration Magazine

Gerelateerde nieuwsberichten

Ook interessant